BAHAN-BAHAN
( Untuk satu adunan ni boleh dapat lebih 70 biji cup kecil )
( Untuk satu adunan ni boleh dapat lebih 70 biji cup kecil )
- 300gm gula halus
- 4 biji telur ayam
- 1 sudu kecil ovalette
- 500gm tepung gandum
- Air Soda 1tin setengah, (size 325ml) perisa aiskrim soda @ sprite
- 1 sudu kecil esen vanilla @ rose
- Sedikit pewarna mengikut citarasa anda
- Sedikit jem raspberry/strawberry/nenas
CARA-CARA MEMBUATNYA:
- Masukkan telur & gula dalam pengadun. Pukul sehingga putih, gebu dan ringan
- Kemudian masukkan ovallette, pukul lg dalam 4-5min
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dgn air soda sehingga habis
- Bila dah sebati, masukkan esen vanilla
- (pastikan adunan x tlampau kental, cmane nak check? amek sesudu then tuang dalam adunan, kalo turun lancar tak putus2 da orait la tu...kalo nmpk pekat, tmbah sikit lg air soda)
- Asingkan sikit2 dalam mangkuk untuk letak pewarna yg disukai, lebihkan warna putih sebagai base apam
7. Masukkan dlm cup ikut citarasa...then pipekan jem
- kukus dalam 10 minit, (jangan lama sangat takut nant apam merekah)
- Petua penting nak dapatkan apam yg mekar slain adunan yg smooth, air kukusan kena btul2 mndidih & berasap2 baru masukkan kuih dan api kena kuat