Saturday, July 30, 2011

Puding Trifle

BAHAN-BAHAN:

  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu besar gula
  • 4 sudu besar tepung kastard
  • 1 mangkuk air utk dicampurkan dengan kastard
  • sebiji kek (beli yang ready made also can)
  • 1 tin buah-buahan campur (cocktail) asingkan air dan buahnya
  • 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
  • 1 mangkuk air panas


CARA-CARA MEMBUATNYA:


  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
  6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
  7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...