Tuesday, November 15, 2011

DAGING GORENG BLACKPEPPER


Salam orANNElicious untuk semua. Menu ANNE hari ni ialah DAGING GORENG BLACKPEPPER. Actually ANNE tak berapa tahu cara and ingredients for cook this menu. Main pakai instinct and imagine je apa ingredients yang ada untuk menu ni.

Before start cooking tu call kepochi sister as u well known mmg hebat bab-bab cooking ni. Semua ingredient yang disebutkan ANNE dah imagine tadi and dah siapkan pun, just tertinggal lada capsicum. What to do, lada tu memang tak ada di rumah. So, ANNE just guna lada merah biasa untuk replace lada capsicum tu.



BAHAN-BAHAN;


1/ sekilo daging merah
2/ lada hitam (sukatan mengikut kesesuaian, kalo tak tahan pedas letak sedikit sahaja)
3/ bawang merah 2 biji ( dihiris)
4/ bawang putih 5 biji (dihiris)
5/ lada capsicum sebiji / lada merah 5 batang
6/ halia sebesar ibu jari
7/ sos lada hitam


CARA-CARA MEMASAKNYA;


1/ rebus daging sehingga empuk
2/ hiris bawang-bawang, halia dan lada
3/ tumbukkan lada hitam
4/ tumis semua bahan di atas, masukkan sos lada hitam dan
akhir sekali masukkan daging yang telah empuk



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...