BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
Bahan A:
1 cawan koko powder
1 cawan air suam
1 cawan gula kastor
Bahan B:
250 gm gula kastor
250 gm butter
250 gm tepung naik sendiri (ayak)
6 biji telur
esen vanila
Bahan topping:
1/3 cawan koko powder
1 tin kecil susu pekat manis. boleh kurangkan kalau x suka manis.
1/3 cawan minyak jagung
1 cawan air suam
1 cawan gula kastor
Bahan B:
250 gm gula kastor
250 gm butter
250 gm tepung naik sendiri (ayak)
6 biji telur
esen vanila
Bahan topping:
1/3 cawan koko powder
1 tin kecil susu pekat manis. boleh kurangkan kalau x suka manis.
1/3 cawan minyak jagung
CARA-CARA MEMBUATNYA:
Utk bahan A:
campurkan koko powder,gula dan air suam.kacau hingga gula larut.
Utk bahan B:
- putar butter dan gula hingga kembang.
- masukkan telur sebiji demi sebiji serta esen vanila.putar hingga rata.
- masukkan tepung diselang seli dgn campuran bahan A tadi.
- setelah semua sebati,masukkan adunan ke dalam acuan
- kukus selama 1jam 1/2.
- Setelah kek sejuk,bolehlah disapu topping dan hiaskan dengan chocolate rice mengikut kreativiti sendiri.
Untuk topping:
- campurkan koko dgn susu,kacau hingga sebati.masukkan minyak mazola.
- letakkan atas api perlahan dan kacau hingga berkilat. Proses ini jgn terlalu lama sekadar utk mengilatkan sahaja.